Rechter mild voor man (35) die gevaarlijke vuurwerkshow voor buren in woning voorbereidde (2024)

Een appartementencomplex in Uithoorn is eind 2022 (en enkele jaren daarvoor) aan een vuurwerkramp ontsnapt. Een bewoner van de tweede verdieping verzamelde in zijn woning grote hoeveelheden illegaal vuurwerk om zijn buren met oud en nieuw op een show te trakteren. De man knutselde zelf vuurwerkpakketten en stak geregeld een sigaret op.

Dat bleek vandaag in de Amsterdamse rechtbank, waar de 35-jarige Felix van der N. terechtstond voor het bezit van en knutselen met illegaal vuurwerk. In totaal ging het om driehonderd kilo, waarvan een groot deel in de zwaarste en gevaarlijkste categorie.

Buurman slaat alarm

Het is 5 december 2022 als een buurman van Van der N. ziet hoe hij met meerdere dozen zwaar vuurwerk zijn appartement binnengaat. De buurman slaat alarm bij de politie, die met toestemming van het Openbaar Ministerie (OM) de woning binnenvalt.

In de woonkamer staan twee pallets. Per pallet zijn drie gestapelde vuurwerkpakketten bevestigd. Ook in de slaapkamer en in de berging worden illegaal vuurwerk en toebehoren gevonden. Van der N. wordt aangehouden en vastgezet. De EOD komt ter plaatse om het vuurwerk te ruimen.

Als het vuurwerk tot ontploffing was gekomen, was 'de gehele verdieping van het appartementencomplex verdwenen', zei de EOD destijds tegen de politie. De flowerbeds waren op 'amateuristische wijze doorgelont en vastgekit aan de pallets'.

Lees verder onder de Facebook-post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In totaal ging het om 381 shells, cobra's en nitraten, vertelt de rechter vandaag. "Het was een fascinatie", legt Van der N. uit als hem wordt gevraagd waarom hij zoveel vuurwerk in huis had. "Een uit de hand gelopen hobby."

Met de vuurwerkpakketten, waarmee hij op dat moment al anderhalve week knutselde, wilde hij zijn buren met oud en nieuw op een show trakteren. Dat had hij de jaren daarvoor ook gedaan, verklaarde hij.

"Je betekende iets, het gaf voldoening, de hele flat stond te klappen"

"Dan leg ik die pallets buiten neer, verbind ik ze en dan heb je een showtje." Hij genoot van de aandacht die hij in eerdere jaren kreeg. "Je betekende iets, het gaf voldoening. De hele flat stond te klappen."

De Officier van Justitie vindt het moeilijk te geloven dat Van der N. zich niet gerealiseerd heeft hoe gevaarlijk hij bezig was. Zeker omdat hij wél wist dat het om illegaal vuurwerk ging. "Je zit gewoon in je focus, je vergeet de gevaren eromheen."

Richtlijn onvoorwaardelijke gevangenisstraf

Hoewel er voor 'dit type en deze hoeveelheden' vuurwerk een richtlijn van 15 tot 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geldt, wordt al snel duidelijk dat het OM dat niet zal eisen.

"Op papier is verdachte een first offender", benadrukt de Officier van Justitie. Dat houdt in dat Van der N. niet eerder met politie of justitie in aanraking is geweest. "Verdachte heeft meteen open kaart gespeeld en volgens de reclassering is er een laag recidiverisico."

Dat hij ondanks persoonlijke problemen, waaronder verslaving, zijn leven op de rit heeft, daar heeft de Officier van Justitie 'bewondering voor'. Zo heeft hij een huis gekocht en een stabiele baan waar hij veel voldoening uit haalt.

Het OM eist daarom geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Wel zou Van der N. een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar met een proeftijd van drie jaar moeten krijgen, betoogt ze. En een werkstraf van 200 uur.

"Bij zulke hoeveelheden past een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar u gaat niet vastzitten"

Zijn advocaat is het eens met een voorwaardelijke gevangenisstraf 'als stok achter de deur', maar probeert de rechtbank ervan te overtuigen ook de werkstraf voorwaardelijk te maken. "Cliënt heeft niet zozeer een fascinatie voor vuurwerk, maar voor de aandacht die hij kreeg als hij het afstak", aldus de raadsman. Hij vraagt zich af of een werkstraf in Van der N.'s leven past. "Ik wil graag hij veel blijft werken."

Snel vonnis

Hoewel de meervoudige kamer doorgaans twee weken na de inhoudelijke behandeling pas uitspraak doet, was er in dit geval maar een kwartier nodig. "Bij zulke hoeveelheden past een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar u gaat niet vastzitten", stelt de rechter hem alvast gerust.

Onder meer vanwege de 'manier waarop hij inzicht heeft gegeven in zijn handelen', is de rechtbank nog milder. Zij veroordeelt Van der N. tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden met een proeftijd van twee jaar, en 150 uur werkstraf.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [emailprotected]

Rechter mild voor man (35) die gevaarlijke vuurwerkshow voor buren in woning voorbereidde (2024)
Top Articles
Metrocast Pay My Bill
ohhbabyitslexi - Leaked, Age, Family, Bio and 2M Followers
Friskies Tender And Crunchy Recall
Cranes For Sale in United States| IronPlanet
Angela Babicz Leak
Nco Leadership Center Of Excellence
Belle Meade Barbershop | Uncle Classic Barbershop | Nashville Barbers
Google Sites Classroom 6X
Kris Carolla Obituary
Gw2 Legendary Amulet
Ncaaf Reference
The Blind Showtimes Near Showcase Cinemas Springdale
2024 Non-Homestead Millage - Clarkston Community Schools
Rainfall Map Oklahoma
Lima Funeral Home Bristol Ri Obituaries
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
2 Corinthians 6 Nlt
Rachel Griffin Bikini
使用 RHEL 8 时的注意事项 | Red Hat Product Documentation
Ally Joann
bode - Bode frequency response of dynamic system
All Breed Database
Jail View Sumter
Xfinity Cup Race Today
Www Va Lottery Com Result
Globle Answer March 1 2023
Phoenixdabarbie
Ihs Hockey Systems
Taylored Services Hardeeville Sc
Maths Open Ref
Inmate Search Disclaimer – Sheriff
Jt Closeout World Rushville Indiana
Melissa N. Comics
Petsmart Distribution Center Jobs
Synchrony Manage Account
Streameast.xy2
062203010
Cocaine Bear Showtimes Near Cinemark Hollywood Movies 20
Sofia Franklyn Leaks
Myrtle Beach Craigs List
Mitchell Kronish Obituary
Dontrell Nelson - 2016 - Football - University of Memphis Athletics
Vagicaine Walgreens
26 Best & Fun Things to Do in Saginaw (MI)
St Anthony Hospital Crown Point Visiting Hours
Phone Store On 91St Brown Deer
Workday Latech Edu
Costner-Maloy Funeral Home Obituaries
Marine Forecast Sandy Hook To Manasquan Inlet
A Snowy Day In Oakland Showtimes Near Maya Pittsburg Cinemas
Dmv Kiosk Bakersfield
8663831604
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5519

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.